Срещата между руския Владимир Путин и севернокорейския  по-рано тази седмица

...
Срещата между руския Владимир Путин и севернокорейския  по-рано тази седмица
Коментари Харесай

Западът може и да се притеснява от сближаване Русия-Северна Корея, Китай може и да не се

Срещата сред съветския Владимир Путин и севернокорейския  по-рано тази седмица провокира паника от страни от Южна Корея и Япония до Украйна, Съединените щати и техните сътрудници в Европа, написа СиЕнЕн.

Но Китай, най-голямата икономическа избавителна линия както за Москва, по този начин и за Пхенян, чиято граница е на по-малко от 320 километра от мястото, където двамата водачи се срещнаха, може да има друго мнение.

Вместо да търси опълчване или ограничение на съдействието сред Русия и Северна Корея, Пекин може да види повече изгоди, в сравнение с опасности за себе си в тази нововъзникваща ос, споделят анализатори - изключително във връзка с съперничеството сред огромните сили.

И въпреки да не е ясно тъкмо какъв брой вникват китайските чиновници в договарянията сред Северна Корея и Русия, анализаторите споделят, че самата среща може да не е минала с известно равнище на разглеждане на връзките на Китай с двете.

" (Като се има предвид) смисъла на поддръжката, която Китай дава и на двете страни, Китай, несъмнено, се обрисува на назад във времето ", сподели Александър Корольов, старши учител по политика и интернационалните връзки в Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

" Китай е прекомерно значим както за Северна Корея, по този начин и за Русия, тъй че за тях би било неуместно да създадат нещо зад тила на Китай, което не би му харесало ", сподели той. " Китайският фактор е налице. "
 Звезден момент за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до съветски военни технологии
Звезден момент за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до съветски военни технологии

Колко обезпокоителен е съюзът сред Русия и Ким Чен Ун?

" Между двете страни "

Нито Северна Корея, нито Русия са популяризирали детайлности за каквито и да било съглашения, реализирани по време на повече от петте часа, които  по време на обиколка на космодрума Восточни, диалози при закрити врата и обилна държавна вечеря - на която и двамата водачи подвигнаха тост за страните си и възходящото другарство.

Но наблюдаващите споделят, че е ясно какво търси всеки от другия.

Москва обезверено се нуждае от свежи доставки на муниции и снаряди, с цел да подхранва това, което се е трансформирало във война на безсилие в Украйна - и се счита, че Пхенян има ресурси. Пхенян, след години на наказания поради програмата си за нуклеарни оръжия и ракети, се нуждае от всичко - от сила през храна до военни технологии - безусловно всичко, което Русия може да даде.

Със сигурност Северна Корея, която евентуално изпомпва муниции в Русия, може да сътвори неуместни вероятности за Китай, който съставлява по-голямата част от търговията на Северна Корея и остава най-мощният дипломатически сътрудник на Русия след нейната инвазия в Украйна.

Международната общественост от дълго време се надява на Пекин да упражнява напън върху държавното управление да съблюдава разпоредбите.

А през последните месеци Пекин се опитваше да се показа като последовател на мира в спора в Украйна - част от опита си да си върне изгубената благосклонност в Европа, която се отдръпна от решението на Пекин да продължи да укрепва връзките си с Русия въпреки нейната война.

Пекин към този момент алармира какъв ще бъде неговият формален отговор на всяко военно съдействие сред двете страни, като външното му министерство тази седмица неведнъж сподели пред кореспонденти, че срещата в сряда е била " сред двете страни " - което значи, че не е работа на Китай.

Но до момента в който самият Китай наподобява деликатен, с цел да избегне широкомащабна военна поддръжка на Русия, анализатори споделят, че той може да види евентуалната поддръжка от Северна Корея като подтик на личните си геополитически калкулации, където Русия остава решителен сътрудник на фона на възходящото напрежение със Запада.

" (Ако) Северна Корея в действителност е подготвена да даде муниции на Русия, би било добре за китайските упования Русия да не претърпи огромно военно проваляне на бойното поле в Украйна ", сподели Ли Минджианг, доцент по интернационалните връзки в Сингапурския софтуерен университет Нанянг.

" В това отношение това е добре за геополитическите ползи на Китай... във връзка с Китай и Русия, от една страна и западните страни, от друга ", сподели той.
 Путин приказва на Ким за новите облекла и старите другари
Путин приказва на Ким за новите облекла и старите другари

Близо 3 часа е траяла срещата сред двамата

Баланс на силите

Китай, който поддържа комунистическа Северна Корея в Корейската война преди към 70 години, поддържа комплицирани връзки със своя комшия.

Подобно на Русия, поддържа минали наказания на Организация на обединените нации против оръжейните стратегии на Северна Корея - макар че също беше упрекнат в упражняване на случайно използване на тези контроли и през последните години блокира напъните за усилване на глобите и управлява напъните за облекчаването им.

Сега, когато Китай се усеща стеснен от това, което вижда като все по-враждебни Съединени американски щати и техните съдружници, той може да приветства по-силна съгласуваност както с Русия, по този начин и със Северна Корея като противотежести, споделят анализатори.

В този смисъл смяната в връзките сред Русия и Северна Корея, при която Москва оказва поддръжка на Пхенян, също може да понижи натиска върху Китай - и да укрепи позицията му в района.

" Китай би подкрепил по-способна Северна Корея в доста връзки - стопански, военно - и Северна Корея, която продължава да служи като проблем за Съединени американски щати ", сподели Ли.

Една причина - " Когато имате по-настоятелна Северна Корея, това ще докара до някакъв тласък за Съединени американски щати и Южна Корея да търсят съдействието на Китай във връзка с връзките със Северна Корея ", сподели той.

Междувременно взаимната поддръжка сред двете наранени от наказания съседи може да смекчи интернационалния напън върху Китай поради мощните му връзки и с двете.

" Тъй като Китай не е единственият покровител на нито едно от двете, това понижава изолацията на Китай заради поддръжката му и на двете ", коментира Юн Сун, шеф на Програмата за Китай в мозъчния концерн Stimson Center във Вашингтон, който сподели, че макар че стягането на връзките им не е напълно безпроблемно за Пекин, неговите водачи към момента евентуално ще видят това като " чиста облага ".

Дори прехвърлянето на военна технология от Русия към Северна Корея, който може да е обезпокоителен за Китай поради ползите му в районната непоклатимост, може да се окаже преимущество в миг на сложна или неприятна обстановка.

Китай има интерес да заобикаля напрежението сред Северна Корея и Южна Корея, съдружник на Съединени американски щати, да ескалира в спор, който може да провокира приток на бежанци през личните му граници - както и американски боен отговор.

" Такъв (военен) трансфер на технологии ще бъде дестабилизиращ за района, само че Китай ще обърне масата и ще упрекна Съединени американски щати и техните съдружници, че са притиснали Русия и Северна Корея в ъгъла. Това ускорява опълчването на Китай на " азиатското НАТО ", което счита за дирижирано от Съединени американски щати ", добавя Сун.

Но макар евентуалните облаги, специалистите споделят също, че Китай не е ваксиниран против рисковете, които могат да дойдат от по-силна Русия или по-силна Северна Корея.

" Пекин има огромен дял в международната търговия ", споделя Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Евха в Сеул.

" (Той) не може да си разреши съпътстващи вреди от дестабилизиращо държание на парий, като нахлуването в Украйна и нормалната опасност за потребление на нуклеарни оръжия ", сподели той.
 Съединени американски щати и съдружниците би трябвало да са подготвени за война на два фронта и нуклеарни офанзиви
Съединени американски щати и съдружниците би трябвало да са подготвени за война на два фронта и нуклеарни офанзиви

Съединени американски щати би трябвало да покажат ясна подготвеност за победа пред противниците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР